חולי אלצהיימר ומשפחותיהם: יש מי שיכול לעזור לכם

אלצהיימר היא מחלה קשה המתבטאת בבעיות זיכרון, חשיבה והתנהגות קשות. מדובר במחלה שמתפתחת בצורה איטית עד לכדי חוסר יכולת לתפקד. מהן הזכויות שמגיעות לחולים ולבני המשפחה וכיצד ניתן לקבל תמיכה וסיוע? על כך – בסקירה הבאה.

אלצהיימר: מחלה קשה ומורכבת להתמודדות

בשנת 1906 התגלה לראשונה המקרה הראשון של אדם אשר אובחן עם דמנציה. המחלה אובחנה ע"י חוקר גרמני בשם אלויס אלצהיימר ועל שמו נקראת המחלה. מדובר במחלה קשה מאוד המתבטאת בניוון מתמשך של תאי העצב במוח, כך שנגרמת פגיעה קוגניטיבית קשה מאוד של תאי המוח עד לכדי חוסר יכולת לתפקד באופן עצמאי. לרוב, התסמינים הראשונים של המחלה מתחילים מבעיות זיכרון ושכחה ומתפתחות עד לכדי ירדה ביכולת לתפקד. מדובר במחלה שכיחה מאוד בקרב קשישים כאשר ע"פ הערכות כ 30% מבני ה 85 מאובחנים במחלה, אולם בשנים האחרונות נרשמו מקרים בהם גם אנשים צעירים אובחנו עם המחלה. נוסף לכך, ע"פ ההערכה חיים בישראל כ 150,000 ישראלים המאובחנים עם המחלה – החל מדמנציה קלה המתבטאת בבעיות זיכרון ועד לדמנציה חריפה מאוד שבו נפגמת היכולת לבצע כל פעולה יומית, ולו הפשוטה ביותר. כאשר תסמינים אלו מחריפים הם גורמים לאי שקט, תוקפנות וכן מחשבות שווא. על כן, בעבור החולים מדובר בהתמודדות קשה ומורכבת ביותר וזאת לצד ההתמודדות המשפחתית עם בן משפחה המאובחן עם המחלה.

מיצוי זכויות בעבור חולי אלצהיימר

לפני כל נציין כי חשוב להכיר את זכויות חולי האלצהיימר מאחר וזכויות אלו נועדו לשפר את איכות החיים כמו גם להקל על בני המשפחה שנאלצים לתמוך ולסעוד את בן המשפחה בעקבות החרפה בהתקדמות המחלה. במסגרת הזכויות המגיעות לחולים ניתן למנות מספר זכויות חשובות. ע"פ חוק הסיעוד, חולה אלצהיימר תושב ישראל זכאי לקבל גמלת סיעוד שנקבעת ע"פ מבחן להערת התפקוד ע"י הביטוח הלאומי. במסגרת גמלת הסיעוד הוא זכאי לקבל ביקור של אחות כמו גם פיזיותרפיסטית בבית, כאשר הגמלה ניתנת בתנאי כי החולה מתגורר בבית או בדיור מוגן. שימו לב כי הגמלה ניתנת רק לאחר קבלת מבחן הכנסות של החולה כמו גם של בן/בת הזוג. זאת ועוד, מרכזי יום בעבור חולי אלצהיימר נכללים גם בזכויות המגיעות לחולים וזאת בשל היכולת לסייע להם באמצעות פעילויות חברתיות, טיולים וכן מתן תרופות וייעוץ בעת הצורך במסגרת השירותים המקצועיים אותם ניתן לקבל במרכזי יום הפרוסים בכל רחבי הארץ. זאת ועוד, חולים זכאים לקבלת קצבת נכות חודשית וגם כאן נדרש לעבור הערכת תפקוד, מתוך מטרה להוביל למיצוי זכויות. זאת ועוד, חולים המתמודדים עם דמנציה יכולים לקבל מימון לטובת העסקת עובד זר לטובת הטיפול. העסקת העובדה מותנית בזכאות ע"י המוסד לביטוח לאומי כאשר ההיתר עצמו ניתן אך ורק בגיל הפרישה. מיצוי זכויות של החולים עשוי לא פעם בירוקרטי וסבוך ועל כן יצירת קשר עם עורך דין המתמחה בתחום מהווה את הדרך הבטוחה ביותר לקבלת סיוע ובהתאם לכך יצירת מערך תומך לחולים, כפי שמגיע להם כחוק.

חולי אלצהיימר ומשפחותיהם: יש מי שיכול לעזור לכם

ארגוני סיוע ותמיכה לבני המשפחה

בעבור בני המשפחה, התמודדות עם חולה אלצהיימר במשפחה היא קשה הן מבחינת היבט פיזי של תמיכה וסיוע אבל בעיקר מבחינה רגשית. מדובר במחלה המאופיינת בהידרדרות איטית מבינה קוגניטיבית ופיזית, ועל כן רבים מבני המשפחה מתמודדים עם קשיים רבים כתוצאה מאובדן הזהות של בן המשפחה. באמצעות עמותות המתמחות בסיוע למשפחות וחולים ניתן להגיע למיצוי זכויות כמו גם לקבל תמיכה, וזאת באמצעות קבוצות תמיכה. בין העמותות אליהן ניתן לפנות לטובת סיוע ניתן למצוא את עמותת עמדא, מט"ב וכן עמותת מלב"ב (שמסייעת גם במקרי דמנציה). מדובר בעמותות עם ניסיון רב במתן עזרה ומידע לבני המשפחות והחולים, ועל כן מדובר בדרך מצוינת לבנייה של מעטפת תמיכה הן בעבורכם כבני המשפחה דרך השתתפות בקבוצות תמיכה, שיחות עם מטפלים וכן מידע בנוגע לזכויות שמגיעות לכם כבני המשפחה כמו גם לחולים.

לסיכום, מדובר במחלה קשה ומורכבת מאוד להתמודדות. עם זאת, הפיתוחים הרפואיים החדשים כמו גם ארגוני הסיוע מהווים דרך להקל על החולים כמו גם עליכם כבני המשפחה להתמודד עם מחלה קוגניטיבית קשה הן מבחינה שכלית והן מבחינה פיזית.

נגישות