עבודה מועדפת: מי זכאי לעבוד בה ולקבל מענק?

אם סיימתם שירות צבאי ומחפשים כיצד להתפרנס, נראה שגם שמעתם על עבודה מועדפת. עם זאת, העובדה שיש ברקע עבודה מועדפת אינה מספיקה כדי להבין האם היא מתאימה לכם, האם אתם זכאים לה, עד מתי ניתן לנצל את ההזדמנות, מי מממן את המענק, מהי תקופת העבודה הנחוצה, מדוע מדובר בעבודה מועדפת ואף אלו משרות רלוונטיות קיימות. אז אם גם אתם מבקשים למצוא את העבודה שנכונה עבורכם ושבו זמנית מתגמלת בצורה ייחודית חיילים משוחררים, מוזמנים לקבל מענה מלא עבור סך השאלות שעשויות לצוץ בנושא, ואולי על הדרך למצוא את העבודה הבאה שלכם. עבודה שהיא גם מכניסה וגם תורמת לחברה.

למי כמה ואיפה

אם נתחיל מההתחלה, נציין שמדובר במלגה חד פעמית (מלגה בסך 9,950 ש"ח) מטעם ביטוח לאומי, מתוך מטרה להכניס כוח עבודה נמרץ לעבודות שנחשבות פחות מבוקשות ואף חשובות מבחינת מרקם חברתי. מדובר בעבודה שמיועדת עבור כל מי שסיים שירות צבאי, או שירות לאומי. המלגה מתאימה עבור כל מי שעבד במשך כחצי שנה מלאה בעבודה מועדפת (8 שעות עבודה ביום, ולא בהכרח מדובר בחצי שנה רצופה), או לחלופין עבור כל מי שעבד במשך כ4 חודשים בתחום החקלאות. נשמע כמו סכום שהייתם שמחים לקבל? כאן תמצאו עבודות מועדפות במגוון תחומים. זו יכולה להיות עבודה במלון, בתחנת דלק, במרכזי תעסוקה, בתחום המכירות, בחקלאות, באתרי בנייה, בתעשייה ועוד.

טוב לדעת

לצד התנאים שציינו, נחדד שקיימים מקרים חריגים שגם כן מתווספים למשוואה. כך למשל המלגה מיועדת גם עבור חיילת/משרתת בשירות לאומי ששירתה לפחות כחצי שנה ובמהלך השירות התחתנה כ30 יום טרם הפסקת השירות. עוד נחדד שאין זה הכרחי להחזיק מעמד חצי שנה מלאה, וזאת כי אם מסיבה כזו או אחרת עובדים פחות, מאוד ייתכן שזכאים לקבל מענק חלקי, אם כי רצוי לבחון זאת מראש באופן קפדני. מה עוד רצוי לדעת? שימי מחלה, חופש וחגים אינם נספרים באותן 150 ימי עבודה מחייבים, ושאין זה הכרחי לעבוד כחצי שנה מלאה באותו מקום עבודה, אלא אפשר לשלב בין כמה מקומות עבודה שנחשבים מועדפים.

עבודה מועדפת: מי זכאי לעבוד בה ולקבל מענק?

תנאים עבור קבלת מענק חלקי

ציינו שמי שעבד פחות מ-6 חודשים בעבודה מועדפת עשוי להיות זכאי למענק חלקי. במה אם כן המענק כרוך? בעמידה באחד מהתנאים הבאים:

  • עבודה במקום שמרוחק כ-60 ק"מ מהבית מלי שהמעסיק מספק על חשבונות הסעות או מקום לינה.
  • אי התאמה מקצועית. אם מחזיקים בתעודת מקצוע אך עובדים בעבודה אחרת. כך למשל אם עובדים כמאבטחים אך רשומים במשרד התמ"ת כטכנאי, הפער מצדיק מענה חלקי.

כיצד מקבלים את המענק ועוד טיפ לדרך

חשוב לחדד שלפני שעומדים לקחת עבודה מועדפת, יש לוודא שהיא אכן שייכת לרשימה. כך למשל אם תגיעו לעבוד במלון, אך תהיו פקידים, לא תזכו במענק המיוחל. מה עוד? ראוי לדעת שאם כ-11 חודש טרם תחילת העבודה המועדפת קיבלתם דמי אבטלה, חלק מהתשלום עשוי להיות מנוכה מסך המענק. עבדתם בעבודה מועדפת ועמדתם בכל התנאים? הגיע הזמן לקבל את המענק המיוחל. כאן עומדות לרשותכם 2 אופציות: להיעזר באתר של המוסד לביטוח לאומי (תחת קטגוריה "תביעה לתשלום מענק לחייל משוחרר"), או לפנות מעט זמן ולגשת לסניף הקרוב של ביטוח לאומי.

תקופת מימוש

עד לא מזמן על מנת לממש את המלגה, נדרש לצבור את תקופת העבודה ממהלך השנה הראשונה לשחרור ועד כשנתיים מיום השחרור. עם זאת, בשל משבר הקורונה התקופה התארכה. מי שסיים את השירות בתקופה הבאה: 1.1.19- 31.12.20 זכאי לצבור את תקופת העבודה במשך כ-3 שנים.

לסיכום,

עתה כאשר הכול ברור, רק נותר להבין עד כמה זה כדאי ואיזה כיוון תעסוקתי יותר מתאים לכם. בהצלחה!

עמותות ותרומה לקהילה

איך עמותת עזר מציון מצילה חיים?

מבין העמותות וגופי ההתנדבות אשר פועלים בארץ, אחד הגופים הוותיקים והבולטים ביותר הוא "עזר מציון". פעילות העמותה המגוונת, מסייעת לאינספור אנשים במצבי מצוקה וחולי למיניהם,

נגישות