כל מי שלמד אי פעם במוסד אקדמי יודע היטב שמעבר לאתגרים האינטלקטואליים והמנטליים של התואר, האתגרים הכלכליים הם לא פחות מורכבים. סטודנטים בישראל שרוצים להצליח ולעבור את התואר על הצד הטוב ביותר, חייבים להשקיע שעות ארוכות בלימודים בכיתות ובבית, מה שבהחלט מצמצם את אפשרויות התעסוקה ומקשה על המחייה לצד הלימודים. על כן, מעבר לאלתורים ומציאת העבודות הזמניות, סטודנטים רבים פונים לקבלת סיוע כלכלי לקרנות וגופים שונים המציעים מלגות מחייה או לימודים. למרבה הצער, רבים לא באמת מכירים את האפשרויות המגוונות ועל כן כלל לא מגישים מועמדות. אם אתם סטודנטים למקצועות ריאליים מסוגים שונים, אנחנו רוצים להכיר לכם 5 מלגות מעולות שבהחלט יוכלו לעזור לכם לצלוח את התואר בהיבט הכלכלי.
מלגת STEM
מלגת STEM היא מלגה שמעניק משרד המדע והטכנולוגיה למי שלומד תארים מתקדמים במקצועות ה-STEM, אילו למעשה מקצועות ההנדסה השונים והמדעים המדויקים. המטרה של המלגה היא עידוד למצוינות וצמצום הפערים על ידי סיוע לסטודנטים מוכשרים שידם אינה משגת למימון התואר. סכומי המלגה לתלמידי תואר שני הוא עד 50,000 שקלים לתקופה של עד שנתיים ו-250,000 שקלים לתלמידי תואר שלישי לתקופה של עד שלוש שנים. רשאים להגיש סטודנטים אזרחי ישראל, בעלי מעמד קבע או מעמד עולה במוסדות המוכרים בישראל עם תוכנית לימודים הכוללת מחקר במקצועות ה-STEM. כמו כן, הזכאות היא לסטודנטים שלא עובדים ביותר מחמישים אחוז משרה.
תכנית חוקרי ויצמן צעירים
מלגה המוענקת על ידי מכון ויצמן למדע לסטודנטים לתואר ראשון בפיסיקה, כימיה והנדסה. במסגרת המלגה ידרשו הסטודנטים להצטרף לארבע שעות מחקר במכון ויצמן על מנת להתנסות במחקר בחזית עולם המדע. הזכאים למלגה יקבלו תמורת שעות המחקר אמורות סכום שנתי של 15,000 שקלים.
מלגת גוגל לנשים
על מנת לעודד שילוב של נשים במקצועות ההייטק והמדע, מציע תאגיד גוגל העולמי מדי שנה מלגה ייחודית לנשים מצטיינות הלומדות לתואר ראשון, שני ושלישי בנושא מדעי המחשב ותחומים משיקים. הפרטים המלאים על הגשת המועמדות מתעדכנים מדי שנה ומומלץ לברר יותר לעומק לגביהם בגוגל. בכל מקרה חשוב לדעת כי מדובר בתהליך עם כמה שלבים והמועמדות שהגיעו לשלב האחרון יוזמנו למפגש הערכה במרכז הפיתוח של גוגל בציריך. גובה המלגה כיום הוא על סך 7,000 אירו.
מלגת חונכות ללימודי מדעים ע"ש רונה רמון
מדובר במלגה נהדרת בעלת אימפקט חברתי חשוב. המלגה היא למעשה חלק מפרויקט פר"ח המוכר, רק שכאן למעשה הסטודנטים נדרשים למספר שעות ליווי של תלמידי תיכון, יסודי וחטיבת ביניים במקצועות ההנדסה, הטכנולוגיה והמדעים המדויקים. חשוב לשים לב כי בכל מוסד לימודי בארץ יש אחראי המרכז את הבקשות למלגה וסכום המענק משתנה בהתאם לכל מקרה וכמובן לשעות הליווי. למלגה זכאים להגיש מועמדים סטודנטים החל מהשנה השנייה ללימודי התואר הראשון.
מלגת צ'ארלס קלור לתלמידי תואר שלישי
מלגה המוענקת על ידי קרן צ'ארלס קלור לסטודנטים מצטיינים הניגשים לתואר שלישי ומחקר בתחומי המדעים כמו מתמטיקה, פיסיקה, מדעי המחשב, חקלאות, הנדסה, חדשנות טכנולוגית ועוד. המלגה מוענקת למצטיינים ולא על פי שיוך למוסד אקדמי כזה או אחר וסכום המלגה עומד על 27,000 דולר לשלוש שנים, במהלכם יידרשו הסטודנטים להשלים את הדוקטורט. כמו כן ישנם תנאים שונים לקבלת מענקים חד פעמיים בסכומים גבוהים למדי וכן הזכאים למלגה פטורים מתשלום שכר לימוד.
בהחלט שווה לנסות להגיש מועמדות לפחות לאחת מהמלגות המצוינות עליהן סיפרנו, בהצלחה!