סטודנטים לתואר שלישי שעושים מחקר? שימו לב יכול להיות שמגיע לכם מענק

מענקים לסטודנטים לתואר שלישי

באופן טבעי, מרבית הסטודנטים בישראל הם כאלו שלומדים לתואר הראשון ולאחר מכן יסיימו את פרק הלימודים ויבקשו להשתלב בשוק העבודה. אחוז מסוים מאותם הסטודנטים, ימשיך מייד לאחר מכן או לאחר תקופה מסוימת ללימודי תואר שני, ומתוך הזכאים לתואר שני, מעטים יבקשו להמשיך את דרכם האקדמית וימשיכו לתואר שלישי שהוא למעשה הדוקטורט. בגלל שמדובר באחוז קטן יחסית מכלל הסטודנטים ובשל העובדה כי הדרישות הלימודיות לתואר שלישי הן גבוהות ומורכבות, גופים רבים מציעים מימון למחקר שהוא חלק אינטגרלי בתואר, ואחד מהגופים הללו למרבה ההפתעה זה הביטוח הלאומי. מי זכאי למענק הזה, מהם נושאי המחקר האפשריים, איזה מימון ניתן לקבל ואיך עושים זאת? הנה כל מה שחשוב לדעת.

מי זכאי להגיש מועמדות?

כאמור, מדובר על מענק לתואר שלישי ועל כן בראש ובראשונה הזכאות היא לבוגרי תואר שני. על המועמדים לבצע את המחקר באחד מהמוסדות המוכרים להשכלה גבוהה בארץ (אוניברסיטאות ומכללות כדוגמת האוניברסיטה העברית, מכללת ספיר וכן הלאה), מכוני מחקר פרטיים וציבוריים וכן מוסדות ציבוריים שונים, ובתנאי שתהיה רשות האמונה על טיפול בעניינים המנהליים והכספיים של המחקר.

מהם נושאי המחקר האפשריים?

בגלל שמדובר במענק הניתן מהביטוח הלאומי, הנושאים קשורים בהכרח לעולם הסוציאלי ולנושאים חברתיים, אך גם לתחום המדיני, שוק התעסוקה, תקציבים וחלוקת משאבים או הקמת בסיסי נתונים רלוונטיים וחשובים לביטחון הסוציאלי של תושבי ישראל.

על קצה המזלג, הנה כמה נושאים שונים של מחקרים העשויים לזכות אתכם במענק:

  • שוק העבודה והתחום של עובדים זרים, פנסיות ומערכות רווחה הקשורות בעולם העבודה.
  • פיתוח של כלים טכנולוגיים ושיטות לטובת הביטחון הסוציאלי של מדינת ישראל.
  • מחקר של תכניות הביטחון הסוציאלי עליהן אחראי הביטוח הלאומי.
  • הדמוגרפיה של מדינת ישראל.
  • פערי חברתיים בישראל בתחום השכר, איכות החיים, אי שיוויון ועוני.

שימו לב, מדובר כאן ברשימה חלקית. אם המחקר שלכם אפילו משיק לאחד מהנושאים הללו, שווה בהחלט לנסות ולהגיש מועמדות לקבלת המענק.

גובה המענק

המענק הניתן על ידי ביטוח לאומי למחקר יחיד, ניתן למחקרים שעלותם הכוללת היא 200,000 שקלים. במחקרים שעלותם גבוהה יותר, עשוי המוסד להתנות את קבלת המענק בהשתתפות של גורמים נוספים במימון. במחקרים שעלות הכוללת גבוהה מ-400,000 שקלים, ניתן מימון במקרים חריגים בלבד בהם המחקר יביא להקמת מסד נתונים חיוני.

כמו כן, סטודנטים יחידים בתחומים האמורים זכאים למענק של עד 40,000 שקלים למימון התזה שלהם.

כיצד מגישים מועמדות?

ובכן, למען האמת מדובר בתהליך פשוט למדי. בסך הכל יש למלא כמה טפסים רלוונטיים, כאשר החלק המורכב יותר הוא השליחה שלהם, שצריכה להיעשות בדואר רגיל וכן בדואר אלקטרוני.

לאחר הגשת הבקשה

מרגע הגשת הבקשה, היא תידון בוועדת מחקרים פנימית של המוסד לביטוח לאומי, שתתן המלצה אם בכלל יש מקום להעניק מענק ומה הסכום המומלץ. מכאן, תעבור הבקשה לדיון בוועדת המועצה שתקח בחשבון את ההמלצות של הוועדה הפנימית ותעביר חוות דעת לאישור שר הרווחה והשירותים החברתיים. שימו לב שבכל שלב עשויות הועדות להתייעץ עם חוקרים עמיתים רלוונטיים ולבקש את ההמלצות שלהם.

בשורה התחתונה שווה לנסות

בגלל שלא מדובר בהליך מורכב וסבוך ובגלל שאין מה להפסיד, ההמלצה הגורפת היא לנסות ולהגיש מועמדות למימון. בהצלחה!

נגישות